agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Bigos cygański

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Danie prawie jednogarnkowe. Idealnie sprawdzi się na każdej imprezie jak i rodzinnym obiedzie.

Bigos cygański Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos cygański

 

  • sos:
  • papryka kolorowa 3 szt
  • pieczarki 1/2 kg
  • cebula 2 szt
  • ogórki kiszone 6-8 szt
  • koncentrat pomidorowy 400 ml
  • zupa pomidorowa z puszki Heinz
  • sól pieprz
  • olej do smażenia
  • pieprz cayenne 1/2 łyżeczki płakie
  • woda gorąca

 

  • kulki mięsne:
  • mięso mielone drobiowe 1/2 kg
  • bułka tarta 3 łyżki
  • mleko 3 łyżki
  • jajko 1 szt
  • sól pieprz do smaku
  • przyprawa do kurczaka 1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Bigos cygański
Sos: Cebulę obrać i pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Pieczarki umyć, ale nie obierać ze skórki, osuszyć, pokroić w niezbyt grube plastry i dodać do cebuli. Podsmażyć, posypać solą i pieprzem. Papryki oczyścić pokroić w paski, dodać do pieczarek. Ogórki kiszone pokroić w grubsze krążki, dodać do pozostałych warzyw. Następnie dodać przecier pomidorowy i zupę z puszki Heinz- oczywiście można ją zastąpić ketchupem. Całość wymieszać, podlać gorącą wodą- u mnie ok 400 ml, zmniejszyć ogień i dusić. W tym czasie przygotować mięsne kulki. Mięso drobiowe przełożyć do miski dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić. Formować kulki wielkości śliwki i obsmażać na oleju. Dodać do garna z warzywami, posypać pieprzem cayenne i lekko przemieszać. Dusić jeszcze ok 20 minut, tak aby smaki się połączyły. Smacznego:)
Bigos cygański
Cebulę i pieczarki pokroić i podsmażyć na oleju
Bigos cygański
do garnka dodac pokrojona w paski paprykę i ogórki kiszone
Bigos cygański
przygotować mięsne kulki o obsmażyć na złoty kolor
Bigos cygański
wszystkie składniki połączyć o dusić ok 20 minut.