Sposób przygotowania:
Bigos cygański
Sos: Cebulę obrać i pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Pieczarki umyć, ale nie obierać ze skórki, osuszyć, pokroić w niezbyt grube plastry i dodać do cebuli. Podsmażyć, posypać solą i pieprzem. Papryki oczyścić pokroić w paski, dodać do pieczarek. Ogórki kiszone pokroić w grubsze krążki, dodać do pozostałych warzyw. Następnie dodać przecier pomidorowy i zupę z puszki Heinz- oczywiście można ją zastąpić ketchupem. Całość wymieszać, podlać gorącą wodą- u mnie ok 400 ml, zmniejszyć ogień i dusić. W tym czasie przygotować mięsne kulki. Mięso drobiowe przełożyć do miski dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić. Formować kulki wielkości śliwki i obsmażać na oleju. Dodać do garna z warzywami, posypać pieprzem cayenne i lekko przemieszać. Dusić jeszcze ok 20 minut, tak aby smaki się połączyły. Smacznego:)
edytaha
agabi22
tak w oryginalnym przepisie jest ketchup ostry, ja zamiast ketchupu dałam zupę i pieprz cayenne:)