Sposób przygotowania:
Placek po cygańsku z grzybami mun
Sos: Szynkę kroimy w kostkę i przyprawiamy Bukietem Smaku oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odkładamy na 1 godzinę do lodówki, żeby przeszło smakiem. Smażymy na odrobinie oliwy z oliwek. Paprykę czyścimy z pestek i kroimy w kostkę. Wyrzucamy do podsmażonego mięsa. Cebulę kroimy w półkrążki. Wyrzucamy do mięsa i papryki. Dusimy, aż cebula zmięknie. Mięso zalewamy wrzącą wodą i dodajemy kostkę grzybową. Dusimy około 1 godziny. W międzyczasie przygotowujemy grzyby MUN i dodajemy do sosu. Dodajemy z 2 łyżki przecieru i przyprawiamy do smaku pieprzem i Bukietem Smaku. Gdy mięsko będzie miękkie zaciągamy sos. Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na maszynce na „papkę”. Do ziemniakó1) dodajemy mąkę, jajka, sól i pieprz. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę ziemniaczaną kładziemy dużą chochlą od zupy i robimy duże placki. Smażymy z obu stron. Gotowe placki ziemniaczane polewamy sosem.