Sposób przygotowania:
Zupa cygańska
Połowę smalcu dajemy na patelnię, podsmazamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę , gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię ( objętościowo mniej cukini ma być niż ziemniaków), pokrojoną w kostkę paprykę i pozbawione skórki pokrojone pomidory.zasmażamy to wszystko ok. 10 minuti dodajemy pokrojoną kiełbasę.. Podlewamy szklanką wody i dusimy jeszcze ok. 10 min. Następnie do duzego rondla elewamy 3/4 l wody , zagotowujemy , dodajemy pokrojony w kostkę lub paski chudy boczek , , listek laurowy , ziele ang. resztę smalcu i ziemniaki pokrojone w kostkę. Posolimy popieprzymy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.Następnie łączymy warzywa z patelni z ziemniakami, dodajemy keczup i przyprawiamy do smaku.Po zagotowaniu Można podlać smietaną ale niekoniecznie . Posypać zieleniną. Zupa powinna być dość gęsta o wyrażnym pomidorowo-paprykowym smaku.
andzia67
luna
Natala1210
msewka