Sposób przygotowania:
Zupa Cytrynowa z ryżem
Umytą porcję rosołową włóż do ok 2L wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia. Gdy woda będzie już wesoło bulgotać dodaj obraną i umytą marchewkę, pietruszkę oraz seler i na wolnym ogniu, pod przykryciem pozwól warzywom ugotować się do miękkości. Pod koniec wrzuć kostkę rosołową i odrobinę drobno startej skórki z cytryny (cytrynę uprzednio sparz wrzątkiem!) Gotowy bulion odcedź do mniejszego garnka, ponownie zagotuj i dodaj przygotowaną wcześniej zawiesinę z mleka i mąki, po czym wymieszaj. Na koniec dodaj sok z jednej cytryny oraz ryż i gotuj do momentu aż ryż będzie miękki. Dopraw do smaku. Zupę możesz podać z zieloną pietruszką lub z grzankami ale zapewniam, że bez dodatków jest równie smaczna ;)
Sandra S