Sposób przygotowania:
Zupa czekoladowa z bezą i płatkami
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. 1 i 1/2 szklanki mleka wlewamy do garnka, zagotowujemy.
Do reszty mleka wsypujemy słodkie kakao, proszek budyniowy, mieszamy.
Żółtko ucieramy z cukrem trzcinowym na kogel - mogel i dolewamy trochę letniego mleka, mieszamy.
Do gorącego mleka wlewamy masę jajeczną i kakaową, zagotowujemy. Wkładamy pokrojoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści.
Do drugiego garnka wlewamy wodę ( 0,5 l ) i zagotowujemy.
Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier, ubijamy przez chwilę aż będzie gęsta i lśniąca.
Do gotującej się wody wkładamy łyżką kluseczki z piany. Garnek przykrywamy i wyłączamy gaz.
Po kilku minutach wyjmujemy pianki łyżką cedzakową na talerz.
Zupę przelewamy do miseczek i układamy pianki oraz dodajemy płatki kukurydziane.
Do reszty mleka wsypujemy słodkie kakao, proszek budyniowy, mieszamy.
Żółtko ucieramy z cukrem trzcinowym na kogel - mogel i dolewamy trochę letniego mleka, mieszamy.
Do gorącego mleka wlewamy masę jajeczną i kakaową, zagotowujemy. Wkładamy pokrojoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści.
Do drugiego garnka wlewamy wodę ( 0,5 l ) i zagotowujemy.
Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier, ubijamy przez chwilę aż będzie gęsta i lśniąca.
Do gotującej się wody wkładamy łyżką kluseczki z piany. Garnek przykrywamy i wyłączamy gaz.
Po kilku minutach wyjmujemy pianki łyżką cedzakową na talerz.
Zupę przelewamy do miseczek i układamy pianki oraz dodajemy płatki kukurydziane.