kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zupa czekoladowa z bezą i płatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną zupę czekoladową . Taką zupę możemy zjeść na deser lub słodkie śniadanie. Bardzo polecam.

Zupa czekoladowa z bezą i płatkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa czekoladowa z bezą i płatkami

 

  • 0,5 l mleka
  • 1 łyżka budyniu czekoladowego w proszku
  • 2 łyżki słodkiego kakao
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru
  • 80 gram gorzkiej czekolady
  • 2 garście płatków kukurydzianych

Sposób przygotowania:

Zupa czekoladowa z bezą i płatkami
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. 1 i 1/2 szklanki mleka wlewamy do garnka, zagotowujemy.
Do reszty mleka wsypujemy słodkie kakao, proszek budyniowy, mieszamy.
Żółtko ucieramy z cukrem trzcinowym na kogel - mogel i dolewamy trochę letniego mleka, mieszamy.
Do gorącego mleka wlewamy masę jajeczną i kakaową, zagotowujemy. Wkładamy pokrojoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści.
Do drugiego garnka wlewamy wodę ( 0,5 l ) i zagotowujemy.
Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier, ubijamy przez chwilę aż będzie gęsta i lśniąca.
Do gotującej się wody wkładamy łyżką kluseczki z piany. Garnek przykrywamy i wyłączamy gaz.
Po kilku minutach wyjmujemy pianki łyżką cedzakową na talerz.
Zupę przelewamy do miseczek i układamy pianki oraz dodajemy płatki kukurydziane.
Zupa czekoladowa z bezą i płatkami
Na mniejsze kawałki kroimy gorzką czekoladę.
Zupa czekoladowa z bezą i płatkami
Do żółtka dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy.
Zupa czekoladowa z bezą i płatkami
Do ugotowanej zupy wsypujemy czekoladę i mieszamy.
Zupa czekoladowa z bezą i płatkami
Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier.