Sposób przygotowania:
Zupa czosnkowa krem gina :)
Jestem zwolennikiem jedzenia czosnku, pod wieloma postaciami a zupka ta jest na serio pyszna i polecam każdemu :)Cebulę obieramy kroimy na drobno i smażymy na maśle w garnku na zupę tak aby nie zmieniła koloru. Jak już nam się zeszkli ładnie mieszamy z mąką i smażymy cały czas na małym ogniu aby nam nie zmieniała koloru. Wlewamy bulion może być z kostek rosołowych lub wcześniej ugotowany i wychłodzony. Wlewamy również mleko mieszając energicznie tak aby nam niepowstały żadne zgrubienia używamy do tego trzepaczki lub blendera :). Czosnek obieramy, rozgniatamy wyciskaczem i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą pieprzem czarnym i gałką muszkatołową. I tak jeszcze na średnim ogniu gotujemy około 15 minut. Jeżeli uznajemy że zupa jest za gęsta dolewamy odrobinę bulionu. Tymczasem możemy przygotować grzanki. Na patelni stopić masło na małym ogniu. Dodać czosnek drobno posiekany, smażyć przez 30 sekund. Bułkę kroimy w kromki i na drobną kostkę i wrzucamy na patelnie i smażymy cały czas mieszając, aż będą chrupiące ze wszystkich stron.Na końcu dodajemy śmietanę do zupy. Już nie gotować. Ponownie mieszamy blenderem i gotowe. Zupę wlewamy do miseczek z grzankami i posypane posiekaną natką pietruszki. Życzę wszystkim smacznego :)
ginowski75