mptoyo

mptoyo

Kuchcik
[Przepisów: 2]

zupa czosnkowa (polewka czosnkowa)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja Babcia pochodziła z centralnych czech ... proste i szybkie jedzonko było jej specjalnością. My unowocześniamy i zjadamy ...

zupa czosnkowa (polewka czosnkowa)

Składniki:

zupa czosnkowa (polewka czosnkowa)

 

  • Czosnek - duża główka (polski lub ukraiński)
  • 1 serek topiony ementaler lub cheddar - najlepiej hohhland
  • 1,5ltr wody
  • pół białego chleba (używam SPC)
  • 2 duże łyżki smalcu z gęsi (koniecznie!!!)
  • sól, pieprz,
  • kawałek żółtego sera do starcia

Sposób przygotowania:

zupa czosnkowa (polewka czosnkowa)
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy serek, łyżkę smalcu z gęsi i powoli gotujemy ... ... w tym czasie obieramy czosnek, chleb kroimy na kwadraty a ser ścieramy na tarce (małe oczka) Czosnek rozgniatamy na miazgę i wrzucamy na patelnię z resztką smalcu z gęsi .... rumienimy, następnie dodajemy do wywaru. Na ta sama patelnię wrzucamy połowę chlebka, rumienimy i do wywaru. Gotujemy około 15 minut, na koniec doprawiamy do smaku sola i pieprzem i gotujemy jeszcze z 5 minut (tyle zajmie przygotowanie podania) Na tej samej patelni rumienimy resztę chleba, rozkładamy do miseczek ser żółty na niego grzanki i zalewamy gorącą polewką ... Smacznego.