lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Zupa dyniowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczny zupa - krem z dyni.. Smacznego!

Zupa dyniowa

Składniki:

Zupa dyniowa

 

  • 1 kg dyni
  • 1 litr wody
  • 1 porcja rosołowa
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 duża cebula
  • 20 dag brukselek
  • sól
  • olej do smażenia
  • pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa
Włoszczyznę( marchewkę, seler, pietruszkę) bardzo dokładnie obieramy, myjemy, a następnie dajemy do dość dużego garnka. Porcję rosołową oczyszczamy i również dajemy do tego garnka. Całość zalewamy litrem wody i wszystko razem gotujemy. Bulion doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Z gotowego już bulionu wyjmujemy porcje rosołową oraz warzywa. Dynię oczyszczamy, a następnie kroimy w kostkę. Pokrojoną dynię układamy na formę, którą wcześniej musimy obłożyć papierem do pieczenia. Dynię pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut. Brukselkę obieramy i myjemy. Cebulę obieramy, myjemy pod zimną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a następnie bardzo drobno siekamy. Cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju, a później dodajemy do tego brukselkę. Podsmażone składniki łączymy z bulionem oraz dynią. Wszystkie składniki jeszcze na koniec doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą, a później dokładnie miksujemy.

Tagi:

dynia