sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Zupa dyniowa z batatem i masłem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczna zupa krem z dyni podkreślona słodkim batatem. Jest delikatna i szybka w przygotowaniu. Dodatek masła orzechowego nadaje jej niepowtarzalnego smaku.

Zupa dyniowa z batatem i masłem orzechowym

Składniki:

Zupa dyniowa z batatem i masłem orzechowym

Składniki

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa z batatem i masłem orzechowym
Obraną dynię i batata kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Miękkie warzywa blendujemy na gładki krem.

Ponownie gotujemy dodając masło zwykłe i orzechowe. Doprawiamy białym pieprzem. Jeśli nie mamy akurat masła orzechowego możemy użyć orzeszków ziemnych.

Wystarczy około pół szklaki, prażymy je na suchej patelni. Kiedy przestygną miksujemy w malakserze na gładką masę.

Gotową zupę podajemy z ulubionymi dodatkami.