Kremowa zupa z dyni to prosta propozycja na obiad dla całej rodziny – nawet dla niemowląt! Można ją przygotować w wersji łagodnej z mleczkiem kokosowym lub ostrej z dodatkiem curry lub chilli. Krem dyniowy może mieć różny smak w zależności od tego, z jakiej dyni go przygotujemy. Neutralnej zwykłej, słodkawego muscatu a może z aromatycznej hokkaido? Każda zupa krem z dyni smakuje znakomicie, szczególnie podana z prażonymi pestkami dyni, chipsami z topinamburu lub jarmużu czy też tradycyjnymi grzankami czosnkowymi.

Wypróbuj przepisy na zupy dyniowe i znajdź swój ulubiony!

Krem z dyni Kategorie

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym to jedna z klasycznych wersji tego dania. Delikatna, z lekko orientalną nutą, smakuje praktycznie każdemu. Jak ją zrobić? Wystarczy w bulionie ugotować kawałki dyni a gdy będzie miękka – zmiksować. Mleko kokosowe dodajemy na końcu, zagęszczając i zabielając zupę. Ze względu na delikatny smak mleka, dobrze jest doprawianie zostawić na sam koniec, by idealnie wyważyć smaki. Zupa z dyni na mleku to także świetna propozycja na obiad dla najmłodszych – jest delikatna i lekkostrawna!
 

Zupa z dyni z imbirem

Zupa z dyni z imbirem

Nie lubisz mdłych potraw? W takim razie sięgnij po zupy dyniowe z dodatkiem imbiru. Ich lekko pikantny smak z pewnością przypadnie Ci do gustu. Aby całość nie wyszła zbyt ostra, warto zupę z dyni zabielić nieco mlekiem kokosowym. Wówczas smaki będą idealnie wyważone. Oprócz imbiru, do kremu dyniowego warto dodać także odrobinę chilli lub curry. Dzięki temu otrzymamy pyszną zupę z orientalną nutą!

Zupa z dyni hokkaido

Zupa z dyni hokkaido

Krem z dyni hokkaido jest bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku. Doskonale smakuje podany z grzankami czosnkowymi lub prażonym słonecznikiem. Co istotne, tę zupę można przygotować na co najmniej dwa sposoby: z surowej lub pieczonej dyni. Drugi wariant jest bardziej aromatyczny i świetnie smakuje z ostrymi przyprawami. Wersja zupy z surowej dyni hokkaido jest delikatniejsza i może być zagęszczana mleczkiem kokosowym.

Zupa z dyni dla dzieci

Zupa z dyni dla dzieci

Zupa dyniowa dla niemowlaka musi być delikatna w smaku i nie zawierać żadnych drażniących dodatków. Dlatego na początek najlepiej jest ugotować samą dynię w rosołku i zmiksować na gładką papkę. Zupka z dyni jest lekkostrawna, dlatego można ją podawać nawet małym dzieciom. Aby nieco urozmaicić jej smak, można ją nieco posolić lub wymieszać z mlekiem kokosowym.
 

Zupa z dyni na ostro

Zupa z dyni na ostro

Krem z dyni wcale nie musi być mdły! Jeśli preferujesz ostre smaki, koniecznie wypróbuj zupę dyniową na ostro. Chilli, kurkuma, pasta curry i imbir – to dodatki, które doskonale łączą się z dynią. Taką zupę najlepiej serwować z dodatkiem grzanek lub chipsów z jarmużu. Pikantna zupa z dyni doskonale rozgrzewa, dlatego warto ją sobie zaserwować w chłodniejsze dni.
 

Zupa dyniowa z curry

Zupa dyniowa z curry

Krem z dyni z dodatkiem curry to aromatyczne danie, któremu trudno się oprzeć. Wystarczy dynię ugotować w bulionie, zmiksować i doprawić curry. Można posłużyć się gotową mieszanką suchych przypraw lub oryginalnymi pastami curry w wersji zielonej, czerwonej lub żółtej. Zupa z dyni z curry to rozgrzewający posiłek, idealny na chłodniejsze dni. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

Zupa krem z dyni z grzankami

Zupa krem z dyni z grzankami

Krem dyniowy najlepiej smakuje podany z różnego rodzaju posypkami. Prażone pestki dyni lub nasiona słonecznika to klasyczny dodatek. Oprócz niego warto zupę z dyni serwować z grzankami – czosnkowymi lub ziołowymi. Innymi dodatkami do kremu mogą być chipsy z warzyw lub boczku. Jak zrobić grzanki do kremu z dyni? Wystarczy pokrojone w kostkę pieczywo podsmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa krem z zielonego groszku smakuje wyśmienicie w sezonie wiosennym i letnim. Warto ją podać z lekko podpieczonym pieczywem posmarowanym hummusem lub pastą warzywną. Dobrym pomysłem jest też dodanie groszku ptysiowego i ziołowych grzanek. Danie warto przyprawić cząbrem, miętą i sezamem. Zielony groszek ma słodki, delikatny smak, dlatego zupa krem spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Warzywo jest też bogate w białko, węglowodany i witaminy, dzięki czemu stanowi zdrowy i pożywny posiłek.

Zupa krem z pora

Zupa krem z pora

Zupa krem z pora smakuje najlepiej w sezonie letnim. Do przygotowania potrawy wystarczy kilka warzyw: por, cebula, ziemniaki i podstawowe przyprawy. Przed dodaniem pora, należy go podsmażyć, dzięki czemu warzywo zyska łagodniejszy smak. Podanie ziemniaków sprawi, że potrawa stanie się bardziej pożywna. Danie podaje się z przypieczonym chlebem lub bagietką. Zupę warto urozmaicić też serkiem topionym i szczyptą gałki muszkatołowej.

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek smakuje wyśmienicie w sezonie jesiennym. Potrawę przyrządza się, miksując pieczarki i gotując je na rosole wołowym ze śmietanką. Zupę warto podać ze świeżym ciemnym pieczywem lub groszkiem ptysiowym. Danie można przyprawić parmezanem oraz kolendrą. Zupa krem z pieczarek jest świetnym pomysłem na codzienny obiad lub jako przekąska na przyjęcie gości.

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora smakuje najlepiej w sezonie letnim. Do przygotowania potrawy wystarczy kilka warzyw, jak kalafior, ziemniaki, cebula i czosnek, oraz podstawowe przyprawy. Zupę warto podać z lekko podpieczonym pieczywem lub świeżymi kurkami. Dobrym pomysłem jest też dodanie groszku ptysiowego i ziołowych grzanek. Kalafior, ze względu na wysoką zawartość potasu, fosforu oraz witaminy C, wspomaga odporność i chroni przed chorobami przewlekłymi.

Zupa cebulowa krem

Zupa cebulowa krem

Zupa cebulowa krem to bardzo sycący posiłek, idealny na sezon jesienny i zimowy. Potrawa ta bardzo rozgrzewa organizm i ma wyrazisty, intensywny smak. Ze względu na dużą zawartość cebuli, zupa ma działanie wzmacniające odporność i bakteriobójcze. Dla podkreślenia aromatu dobrze jest dodać do potrawy białe wytrawne wino, koniak lub brandy. Zupę podaje się tradycyjnie z chrupiącą bagietką w połowie zanurzoną w daniu pod warstwą żółtego sera.

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Zupa cukiniowa najlepiej smakuje w postaci delikatnego kremu zmiksowanego na gładko. Zupa krem z cukinii jest prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Wystarczy lekko podsmażyć pokrojoną cukinię i inne warzywa (np. cebulę, pora, ziemniaki), zalać je wywarem, gotować przez około 30 minut, a na koniec zmiksować blenderem. Ciekawym daniem jest też zupa krem z cukinii z serkiem topionym – dzięki dodaniu serka zupa jest bardziej sycąca i gęsta. Krem z cukinii podaje się z łyżką śmietany, świeżymi ziołami, pieczonymi grzankami lub pieczywem.

Zupa krem ze szpinaku

Zupa krem ze szpinaku

Zupa krem ze szpinaku to gęsta, smaczna i pożywna potrawa. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szpinak i cebulę należy oczyścić, posiekać i podsmażyć. Następnie całość zalewa się bulionem (mięsnym albo warzywnym), doprawia i miksuje na gładką masę. Krem szpinakowy warto wzbogacić śmietaną, mlekiem lub jogurtem naturalnym. Danie podaje się z pieczywem albo grzankami oraz wiórkami sera żółtego.

Znaleźliśmy 54 przepisów w kategorii Krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Zsa Zsa Zsa Zsa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa krem dyniowa

Zupa krem dyniowa

Ilona_eS Ilona_eS

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: