kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1347]

Zupa dyniowa z zielonym groszkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną i pożywną oraz aromatyczną zupę z dyni z zielonym groszkiem. Idealna na jesienne dni. Polecam.

Zupa dyniowa z zielonym groszkiem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa dyniowa z zielonym groszkiem

 

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa z zielonym groszkiem
Marchew myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w talarki. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę.

Pokrojone składniki wkładamy do garnka z masłem i przesmażamy przez kilka minut. Wlewamy bulion i dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy.

W międzyczasie myjemy dynię i obieramy, kroimy w dużą kostkę i dokładamy do garnka. Obieramy ziemniaki i myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy do gotującej się zupy.

Pod koniec gotowania dodajemy mrożony groszek i gotujemy razem przez około 10 minut. Gotową zupę przelewamy na talerze i podajemy.
Zupa dyniowa z zielonym groszkiem
Obrany z łusek czosnek i cebulę kroimy w kosteczkę.
Zupa dyniowa z zielonym groszkiem
Obraną marchew kroimy w talarki i myjemy.
Zupa dyniowa z zielonym groszkiem
Obrane ze skórki ziemniaki ponownie myjemy.
Zupa dyniowa z zielonym groszkiem
Obraną ze skórki dynię kroimy w dużą kostkę.
Zupa dyniowa z zielonym groszkiem
Warzywa gotujemy do miękkości.