WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1997]

Zupa ogórkowa z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczna zupa ogórkowa na paljach z kurczaka, z warzywami w tym z cukinią i ze śmietaną. Pyszna, sycąca.

Zupa ogórkowa z cukinią Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa ogórkowa z cukinią

 

  • 4 pałki z kurczaka
  • Kilka ziemniaków
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 gałązki selera
  • 3 liście pora
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 1 listek laurowy
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżki magi
  • Sól, pieprz do smaku
  • Masło do smażenia
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Ok. 150ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa z cukinią

ETAP 1:

Pałki z kurczaka umyć i włożyć do garnka. Zalać wodą, posolić i zagotować. Zebrać szumowiny. Dolać pokrojone w kostkę ziemniaki. Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przesmażyć na maśle i dodać do garnka. Dodać liście pora i selera oraz starte na tarce ogórki. Dodać wszystkie przyprawy i koperek. Zagotować. Gotować ok. 20 minut.

Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i gotować dalej aż warzywa będą miękkie. Dodać do zupy śmietanę. Gotować jeszcze kilkanaście minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Podawać na gorąco.

Zupa ogórkowa z cukinią
Zupa ogórkowa z cukinią po ugotowaniu w garnku
Zupa ogórkowa z cukinią
Pod koniec gotowania wlewamy do zupy śmietanę
Zupa ogórkowa z cukinią
Pokrojona w kostkę cukinia dodana w trakcie gotowania
Zupa ogórkowa z cukinią
Starte ogórki kiszone dodane do pozostałych składników
Zupa ogórkowa z cukinią
Pałki z kurczaka włożone na dno garnka