Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Zupa dyniowo-marchwiowa z kokosem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Potrzebne są dwa rondelki bo do ugotowania są dwa kolory zupy. Danie wegańskie.

 Zupa dyniowo-marchwiowa z kokosem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa dyniowo-marchwiowa z kokosem

 

 

  • kawałek dyni, ok. 600 g
  • 1 marchewka zwykła
  • 1 marchewka purpurowa
  • 2 szalotki
  • 1 nieduża papryczka chili
  • 3/4 puszki mleka kokosowego
  • 3 łyżki sosu chili z czosnkiem
  • 3 łyżeczki oleju roślinnego
  • ok. 425 ml wywaru warzywnego
  • do smaku: sól

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowo-marchwiowa z kokosem
Dynię obrałam, usunęłam pestki, pokroiłam w kostkę. Marchewki też obrałam i pokroiłam - każdą oddzielnie - drobniej niż dynię. Szalotki i chili drobno posiekałam. W jednym rondlu rozgrzałam 2 łyżeczki oleju, podsmażyłam 3/4 szalotki i chili. Dodałam dynię, zwykłą marchewkę, smażyłam chwilę razem, zalałam 300 ml wywaru, dodałam 2 łyżki sosu chili - gotowałam na małym ogniu aż warzywa zupełnie zmiękły. Wtedy dolałam 1/2 puszki mleka kokosowego i zmiksowałam zupę blenderem, doprawiłam do smaku odrobiną soli.W drugim rondelku - wykorzystałam taki stary bo purpurowa marchew bardzo barwi zarówno ręce jak i naczynia - podsmażyłam na 1 łyżeczce oleju resztę chili i szalotki, dodałam marchewkę purpurową a po chwili wlałam ok. 125 ml wywaru warzywnego i sos chili, 1 łyżkę - tak jak poprzednią zupę także i tę gotowałam pod przykryciem, na małym ogniu aż marchew była zupełnie miękka. Dodałam 1/4 puszki mleka kokosowego i zmiksowałam, doprawiłam do smaku solą. Jeśli któraś z zup byłaby zbyt gęsta można dolać nieco wywaru jarzynowego albo wody.Na talerze wlałam porcje zupy jasnej. Ciemniejszą wlałam do grubej torebki foliowej - wykorzystałam taką do mrożonek - ucięłam cienki rożek i delikatnie naciskając nalałam zupę cienkim strumieniem rysując spiralę na powierzchni zupy jasnej. Następnie wykałaczką rysowałam promienie przeciągając jej końcem od środka talerza do brzegu - tak powstał pajęczynowy wzór.
 Zupa dyniowo-marchwiowa z kokosem
W jednym rondlu rozgrzałam 2 łyżeczki oleju, podsmażyłam 3/4 szalotki i chili.
 Zupa dyniowo-marchwiowa z kokosem
Dodałam dynię, zwykłą marchewkę, smażyłam chwilę razem, zalałam 300 ml wywaru
 Zupa dyniowo-marchwiowa z kokosem
do drugiej części wykorzystałam taki stary rondelek bo marchew purpurowa bardzo barwi ręce i naczynia