eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Kremowa zupa dyniowa Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kremowa zupa dyniowa z dodatkiem kwaśnej śmietany. Można ją podawać z grzankami lub ugotowanym osobno ryżem.

Kremowa zupa dyniowa Eli

Składniki:

Kremowa zupa dyniowa Eli

Wywar

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • sól do smaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule

dynia

dudatki do zupy

  • pieprz cayenne do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • grzanki lub makaron nitki
  • kwaśna śmietana 12 %
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa dyniowa Eli

przygotowanie wywaru

Do garnka wlać dwa litry wody,dodać umytą porcję rosołową,obrany czosnek i cebulę. Całość posolić do smaku i ugotować wywar.

przygotowanie dyni

Kremowa zupa dyniowa Eli
Oczyszczoną z pestek dynię pokroić w plastry.

Z dyni wyjąć pestki. Pokroić dynię w plastry.

przygotowanie dyni cd

Kremowa zupa dyniowa Eli
Z pokrojonej dyni odkroić skórkę.

Z plastrów dyni ostrożnie odciąć skórkę żeby się nie skaleczyć.

przygotowanie dyni cd

Kremowa zupa dyniowa Eli
Gotowe plastry dyni pokroić w mniejsze kawałki,które szybciej się ugotują.

Obrane plastry dyni pokroić na mniejsze kawałki,zalać wywarem i ugotować do miękkości. Dynię zmiksować i przeprawić pieprzem cayenne,czosnkiem granulowanym i solą.

rozlanie zupy na talerze

Kremowa zupa dyniowa Eli
Gotową zupę podawać z grzankami lub makaronem,co kto lubi.

Zupę rozlać na talerze,na środek wyłożyć grzanki lub makaron i udekorować kwaśną śmietaną i natką pietruszki. Smacznego!


Tagi:

dynia