kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 779]

Zupa dyniowa z kaszą pęczak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną i szybką w przygotowaniu zupę dyniową. Zupę przygotowałam na domowym rosole z dodatkiem musu dyniowego i ugotowanej kaszy i posypałam prażonymi pestkami dyni. Polecam.

Zupa dyniowa z kaszą pęczak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa dyniowa z kaszą pęczak

 

  • 0,5 l rosołu
  • 10 łyżek ugotowanej kaszy pęczak
  • 10 łyżek z czubkiem musu dyniowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa dyniowa z kaszą pęczak
Rosół przelewamy do garnka i zagotowujemy. W tym czasie obieramy czosnek i imbir, kroimy w kosteczkę. Masło rozpuszczamy na patelni i przesmażamy pokrojone warzywa.

Szczypiorek myjemy i osuszamy oraz kroimy na drobno. Do gotującego się rosołu dodajemy mus dyniowy, kaszę pęczak, przyprawy, czosnek i imbir. Zagotowujemy.

Pestki dyni prażymy na suchej patelni. Zupę przed podaniem dekorujemy pestkami dyni, szczypiorkiem i śmietanką.
Zupa dyniowa z kaszą pęczak
Obrany czosnek i imbir kroimy w kosteczkę.
Zupa dyniowa z kaszą pęczak
Pokrojony czosnek i imbir smażymy na maśle.
Zupa dyniowa z kaszą pęczak
Na suchej patelni podprażamy pestki dyni.
Zupa dyniowa z kaszą pęczak
Umyty i osuszony szczypiorek kroimy na drobno.