Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Zupa dziadowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tania zupa, którą kiedyś robiła moja babcia.

Zupa dziadowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa dziadowa

 

Sposób przygotowania:

Zupa dziadowa
Cebulę po obraniu kroimy w kostkę i smażymy na oleju aż się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Dorzucamy cebulę i gotujemy ok 30 minut.
Mąkę łączymy z wodą i zagniatamy gęste ciasto- można dosypać więcej mąki. Dłońmi robimy zacierki- wielkość zacierek wg uznania. Zacierki dorzucamy do gotującej się zupy i całość gotujemy ok 5 minut- aż zacierki będą miękkie. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupa dziadowa
Cebulę podsmażamy na oleju. Smażymy do momentu aż się zeszkli.
Zupa dziadowa
Ziemniaki zalewamy bulionem i dodajemy podsmażoną cebulę