Sposób przygotowania:
Zupa dziadowa
Cebulę po obraniu kroimy w kostkę i smażymy na oleju aż się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Dorzucamy cebulę i gotujemy ok 30 minut.
Mąkę łączymy z wodą i zagniatamy gęste ciasto- można dosypać więcej mąki. Dłońmi robimy zacierki- wielkość zacierek wg uznania. Zacierki dorzucamy do gotującej się zupy i całość gotujemy ok 5 minut- aż zacierki będą miękkie. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mąkę łączymy z wodą i zagniatamy gęste ciasto- można dosypać więcej mąki. Dłońmi robimy zacierki- wielkość zacierek wg uznania. Zacierki dorzucamy do gotującej się zupy i całość gotujemy ok 5 minut- aż zacierki będą miękkie. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.