eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1771]

Książka Kucharska: 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Zupa Eli z marchewki i topinambura

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna zupa krem z topinambura i marchewki.

Zupa Eli z marchewki i topinambura Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa Eli z marchewki i topinambura

 

  • 25 dkg boczku wędzonego
  • 1,5 kg topinambura
  • 1 kg marchewki
  • litry domowego bulionu drobiowego z zielem angielskim i liściem laurowym-może też być z kostki
  • imbir w proszku do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • biały pieprz do smaku
  • maggi do smaku
  • kwaśna śmietana 12 % do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zupa Eli z marchewki i topinambura
Topnambur dokładnie umyć,zalać wrzątkiem i gotować 10-15 minut. Uważać żeby się nie rozgotował. Sprawdzać i gdy któryś pęknie od razu odcedzić i zalać zimną wodą. Marchewki ,obrać ze skórki,umyć i pokroić w plastry. Marchewkę zalać 1 litrem bulionu i gotować do miękkości. Ostudzony topinambur obrać ze skóry i pokroić w plastry. Zalać topinambur resztą bulionu i gotować aż się rozgotuje. Zupę marchewkową dokładnie zblendować,doprawić imbirem i maggi. Zupę z topinambura zmiksować,doprawić czosnkiem i białym pieprzem. Boczek pokroić w kostkę i wyskwarzyć. Zupy lać na talerz jednocześnie dwoma chochlami. Środek posypać skwarkami z boczku i całość udekorować kwaśną śmietaną. Smacznego!
Zupa Eli z marchewki i topinambura
Topnambur dokładnie umyć zalać wrzątkiem i gotować 10-15 minut.
Zupa Eli z marchewki i topinambura
Marchewki obrać ze skórki i umyć..............
Zupa Eli z marchewki i topinambura
Obrany topinambur i marchewki pokroić w plastry.
Zupa Eli z marchewki i topinambura
Boczek pokroić w plastry później w kostkę i wyskwarzyć.