eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa Eli z pieczonej cukini i warzyw

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cukinia,jarzyny i czosnek pieczone w piekarniku,później gotowane i zmiksowane. Zupa podana z ugotowanymi ziemniakami i wytopionym boczkiem.

Zupa Eli z pieczonej cukini i warzyw

Składniki:

Zupa Eli z pieczonej cukini i warzyw

warzywa

dodatlki

  • 40 dkg chudego boczku wędzonego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 duży kubek śmietany 18 %
  • 8 łyżek oleju

przyprawy

  • 1 opakowanie przyprawy do mielonego
  • sól do smaku
  • imbir do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku

dekoracja

Sposób przygotowania:

Zupa Eli z pieczonej cukini i warzyw

przygotowanie cukiniii

Zupa Eli z pieczonej cukini i warzyw
Umyte i osuszone cukinie pokroić w grube plastry.

Cukinie umyć, osuszyć i odkroić końcówki. Cukinie pokroić na grube plastry.

przygotowanie jarzyn

Zupa Eli z pieczonej cukini i warzyw
Obrane i umyte jarzyny pokroić w plastry.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w plastry.

przygotowanie czosnku

Zupa Eli z pieczonej cukini i warzyw
Nie obraną główkę czosnku przekroić na pół.

Główkę czosnku bez obierania przekroić na pół.

przygotowanie cukinii i warzyw

Zupa Eli z pieczonej cukini i warzyw
Cukinię,jarzyny wymieszać z przyprawą,olejem i wyłożyć na gorącą blachę. Dodać czosnek.

Piekarnik z pustą blachą rozgrzać do 190 stopni Celsjusza. Cukinię i jarzyny włożyć do dużej miski, dodać przyprawę do mielonego i olej. Całość wymieszać, wyłożyć na gorącą blachę i dodać czosnek.

przygotowanie cukinii i warzyw cd

Zupa Eli z pieczonej cukini i warzyw
Warzywa piec w piekarniku aż się zrumienią.

Blachę z warzywami włożyć do piekarnika i piec, aż się zrumienią.

przygotowanie cukinii i warzyw cd

Zupa Eli z pieczonej cukini i warzyw
Do garnka włożyć upieczone warzywa,dodać wody i gotować.

Upieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować.

przygotowanie cukinii i warzyw cd

Zupa Eli z pieczonej cukini i warzyw
Ugotowane warzywa i wyciśnięty czosnek zmiksować.

Ugotowaną cukinię, warzywa i upieczony czosnek wyciśnięty ze skorupek zmiksować.

Przygotowanie ziemniaków

Zupa Eli z pieczonej cukini i warzyw
Obrane,umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować do miękkości.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Włożyć ziemniaki do garnka, wlać wodę, posolić i ugotować do miękkości.

przygotowanie boczku

Zupa Eli z pieczonej cukini i warzyw
Wędzony boczek pokroić w kostkę.

Boczek wędzony pokroić w kostkę.

przygotowanie boczku cd

Zupa Eli z pieczonej cukini i warzyw
Boczek smażyć na rozgrzanym oleju aż się zrumieni.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojony boczek i smażyć, aż się zrumieni.

przygotowanie zupy

Do zmiksowanej zupy dodać ugotowane ziemniaki z wodą, usmażony boczek z tłuszczem, 200 g śmietany i wymieszać. Zupę doprawić do smaku solą, mielonym imbirem, czosnkiem granulowanym i maggi. Zupę rozlać do talerzy, udekorować śmietaną i natką pietruszki. Smacznego!


Tagi:

zupy warzywa