iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Zupa fasolowa Jaś

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zupa fasolowa Jaś polecam jesienią

Zupa fasolowa Jaś

Składniki:

Zupa fasolowa Jaś

 

  • 2 szklanki fasoli Jaś,
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 25 dag kiełbasy,
  • 3 ząbki czosnek,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżeczka majeranek,
  • 2 łyżeczki przyprawa do fasoli,
  • 2 łyżeczki cukru
  • Pieprz kolorowy - MŁYNEK,
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 2t liście laurowe
  • 1 łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa Jaś
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka .Fasolę typu Jaś moczymy przez noc. Następnie płuczemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego.Gdy fasola jest prawie miękka dodajemy startą na tarce marchewkę i przecier pomidorowy .Zagotowujemy. Dodajemy kostkę rosołową ,majeranek roztarty w dłoni ,doprawiamy pieprzem kolorowym świeżo mielonym . Dodajemy cukier do smaku i przyprawę do fasoli . Pod koniec gotowania dodajemy wyciśnięty czosnek. Kiełbasę kroimy podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy . Zagotowujemy .Lekko zaciągamy mąką .