gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zupa fasolowa z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa fasolową z kapustą podaję na obiad jako pierwsze danie. Polecam, mojej rodzinie bardzo smakowała.

Zupa fasolowa z kapustą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa fasolowa z kapustą

 

  • 300 gram kości wieprzowych
  • 1/4 główki kapusty białej
  • 250 gram fasolki szparagowej
  • 1/2 małego pora
  • sól
  • przyprawa uniwersalna Kucharek
  • 1 łyżka mąki
  • 80 ml śmietanki 12%

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z kapustą
Kości przekładamy do garnka, zalewamy woda (ok. 2 litry), wsypujemy sól oraz przyprawę uniwersalną i gotujemy do momentu, aż mięso na kościach będzie miękkie. Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso. W czasie gdy gotują się kości przygotowujemy warzywa: Fasolkę płuczemy, obieramy - obcinamy końcówki i kroimy na ok. 2 cm kawałki. Kapustę szatkujemy, a por drobno kroimy. Warzywa przekładamy do wywaru i gotujemy, aż będą miękkie. Na koniec do zupy wlewamy śmietankę wymieszaną z mąką oraz obrane mięso. Porcję zupy wylewamy na talerz.
Zupa fasolowa z kapustą
Fasolkę płuczemy, obieramy - obcinamy końcówki i kroimy na ok. 2 cm kawałki.
Zupa fasolowa z kapustą
Kapustę szatkujemy, a por drobno kroimy.
Zupa fasolowa z kapustą
Warzywa przekładamy do wywaru i gotujemy, aż będą miękkie.