Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Zupa fasolowa z kiszoną kapustą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Po węgiersku Savanyú káposztás bableves - to takie połączenie fasolowej z kapuśniakiem.

Zupa fasolowa z kiszoną kapustą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa fasolowa z kiszoną kapustą

 

  • 1 i 1/2 szklanki fasoli suchej
  • 100 g boczku wędzonego
  • 350 g wieprzowiny b/k
  • 2 -3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała łodyga selera naciowego
  • 2 litry bulionu wołowego
  • 2 łyżki papryki mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej lub pół ł. bardzo ostrej
  • 2 puszki kapusty kiszonej 411 g każda
  • sól i pieprz do smaku
  • śmietana kwaśna, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z kiszoną kapustą
Fasolę przygotować w jeden z dwóch sposobów - albo namoczyć przez noc albo zalać wodą, zagotować i odczekać 1 godzinę. Boczek i wieprzowinę pokroić, czosnek, cebulę, marchew i seler obrać i też pokroić. Wrzucić boczek na patelnię, podsmażyć kilka minut, dodać cebulę i czosnek i podsmażyć znowu kilka minut, dodać mięso wieprzowe i wszystko razem podsmażyć aż mięso straci surowy kolor. Wodę z fasoli odlać i dodać do niej podsmażoną mieszankę, marchew i seler oraz bulion i słodką paprykę mieloną - gotować 1 godzinę. Aby zagęścić zupę należy wyjąć łyżką cedzakową część fasoli oraz trochę wywaru (oczywiście już nie tą samą łyżką cedzakową), zmiksować na puree i wlać do garnka z zupą i teraz dodać też kapustę kiszoną (bez kwaśnej wody a jeśli zbyt kwaśna to można kapustę przepłukać) i gotować do miękkości kapusty, około 45 minut. Posolić, popieprzyć do smaku - dużo pieprzu albo można też opcjonalnie dodać ostrej/bardzo ostrej papryki. Podać z kwaśną śmietaną, natką.
Zupa fasolowa z kiszoną kapustą
Pinto beans - fasola różowa plamista - najpopularniejsza fasola w USA
Zupa fasolowa z kiszoną kapustą
Podsmażyć wieprzowinę z boczkiem, cebulą, czosnkiem i dodać do zupy

Tagi:

fasola kapusta