Sposób przygotowania:
Zupa fasolowa z szałwią
Fasolę wypłucz i zalej zimną wodą , odstaw na 12 godzin. Odsączyć fasolę z moczenia , włożyć do garnka z zimną wodą i gotować przez godzinę i pół, sól dodać na koniec gotowania.
Na patelni podsmaż czosnek pokrojony w plasterki, dodać szałwię i gotować przez 5 minut na dużym ogniu. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i chłodne zmiksować .Gotowy krem pomidorowy dodać do czosnku z szałwią, gotować pod przykryciem 10 minut.Następnie gotowy sos wlewamy do fasolkii gotujemy przez kolejne 15 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku świeżym pieprzem i solą.
Na patelni podsmaż czosnek pokrojony w plasterki, dodać szałwię i gotować przez 5 minut na dużym ogniu. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i chłodne zmiksować .Gotowy krem pomidorowy dodać do czosnku z szałwią, gotować pod przykryciem 10 minut.Następnie gotowy sos wlewamy do fasolkii gotujemy przez kolejne 15 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku świeżym pieprzem i solą.