WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1805]

Zupa fasolowo-zacierkowa na rosole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybka zupa fasolowa-zacierkowa z fasolą z puszki, ziemniakami i marchewką, zrobiona na rosole. Pyszna i sycąca.

Zupa fasolowo-zacierkowa na rosole Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Zupa fasolowo-zacierkowa na rosole

 

  • Kilka małych ziemniaków
  • 2 mniejsze marchewki
  • Kawałek selera
  • 1 nieduża cebula
  • Pętko cienkiej kiełbasy
  • 1 puszka białej fasoli
  • Kilka szklanek rosołu
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • Mały listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • Zacierki:
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowo-zacierkowa na rosole

ETAP 1:

Składniki na zacierki zagnieść w misce i podrobić na małe kawałeczki. Przesypać mąką żeby się nie posklejały. Warzywa obrać i opłukać. Pokroić na kawałki i włożyć do garnka.

Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Wlać rosół. Dodać przyprawy. Zagotować. Wrzucić zacierki. Gotować do miękkości. Fasolę odcedzić i przelać wodą. Dodać do zupy. Gotować jeszcze kilkanaście minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Podawać na gorąco.

Zupa fasolowo-zacierkowa na rosole
Zupa fasolowo-zacierkowa po ugotowaniu w garnku
Zupa fasolowo-zacierkowa na rosole
Odcedzona biała fasola dodana do zupy pod koniec gotowania
Zupa fasolowo-zacierkowa na rosole
Zacierki pszenne wrzucone do gotującej się zupy
Zupa fasolowo-zacierkowa na rosole
Zagniecione w misce zacierki z mąki i jajka
Zupa fasolowo-zacierkowa na rosole
Warzywa i kiełbasa zalane rosołem
Zupa fasolowo-zacierkowa na rosole
Pokrojone warzywa wrzucone do garnka