Zupa grochowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wrzucić groszek do sitka, wypłukać go pod silnym strumieniem wody. Następnie wrzucić groszek do naczynia, zalać wodą – tak, aby pr

Zupa grochowa

Składniki:

Zupa grochowa

 

  • 1 szklanka suchego żółtego grochu
  • (można użyć grochu łupanego, ale wtedy nie moczymy go przez noc, tylko gotujemy razem z jarzynami)
  • 30 dag mięsa wieprzowego z kością (np. łopatka)
  • Cebula
  • 2 marchewki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • Ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • Sól, pieprz,
  • majeranek (świeży lub suszony)

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa
Wrzucić groszek do sitka, wypłukać go pod silnym strumieniem wody. Następnie wrzucić groszek do naczynia, zalać wodą – tak, aby przykrywała groszek - i zostawić na noc, aby groszek zmiękł

Kolejnego dnia ugotować groszek w tej samej wodzie razem z mięsem, pokrojoną w plastry cebulą, porem, marchewką, selerem

Na koniec dodać czosnek i doprawić przyprawami do smaku.

Gdy mięso zmięknie, należy wyjąć je z zupy, oddzielić od kości, pokroić na drobne kawałki

Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, dodać do zupy i gotować.



Warzywa i groch zmiksować lub rozdrobnić blenderem, dodać mięso.



Rozlać zupę do misek, udekorować świeżym majerankiem.

Tagi:

mięso groch