Sposób przygotowania:
Zupa grochowa
Namoczoną przez noc fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą, włożyć żeberka, dodać liść laurowy, posolić i gotować ok. 2 godzin. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć, oddzielić od kości, pokroić w kostkę i odłożyć. Oczyszczone warzywa i papryki drobno pokroić i podsmażyć na łyżce smalcu. Włożyć do zupy. Dodać pomidor bez skórki i roztarty czosnek. Gotować tak długo, aż fasola będzie zupełnie miękka. Kiełbasę pokroić i podsmażyć na pozostałym smalcu, wyjąć, a na tłuszczu usmażyć drobno posiekaną cebulę.
Posypać mąką, dodać paprykę w proszku i smażyć przez chwilę. Rozprowadzić małą ilością zimnej wody, wymieszać, wlać do zupy i przez kilka minut gotować. Włożyć podsmażoną kiełbasę i podać.
Posypać mąką, dodać paprykę w proszku i smażyć przez chwilę. Rozprowadzić małą ilością zimnej wody, wymieszać, wlać do zupy i przez kilka minut gotować. Włożyć podsmażoną kiełbasę i podać.
Pyza