Ilona_eS

Ilona_eS

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Zupa fasolowa -jaś

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

prosta i sycąca zupa, idealna na jesienne obiady i nie tylko. Taka zupa kojarzy mi się z domem rodzinnym

Zupa fasolowa -jaś

Składniki:

Zupa fasolowa -jaś

 

  • fasola Jaś 400 g
  • kiełbasa wiejska 2 laski
  • przyprawa uniwersalna 0,5 lyżeczki
  • marchew 1 sztuka
  • zupa w proszku- ogonowa
  • cebula 1 sztuka- mała

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa -jaś

etap 1

Zupa grochowa -jaś
groch należy przykryć i odstawić na noc bedzie się krócej gotowac.

Groch płuczemy i zalewamy woda - 3 razy więcej niż grochu, przykrywamy i odstawiamy na noc.

etap 2

Zupa grochowa -jaś
kiełbase i cebulę smażmy na niewuielkiej ilości oleju

Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulkę również kroimy drobno, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy.

etap 3

Zupa grochowa -jaś
groch gotowac do miękkości razem z kiełasą i cebulką

Zacząć gotować groch w wodzie, w której się moczył. Dodać podsmażoną kiełbasę, gotować do miękkości grochu.

etap 4

Zupa grochowa -jaś
do zupy można dodać sos pomidorowy lub koncentratu

W miseczce rozrobić zupę ogonową z niewielką ilością wody, można dodać łyżkę sosu pomidorowego.

etap 5

Zupa grochowa -jaś
w razie konieczmosci mozna zagęścić mąką ziemniaczaną.

Wlać rozrobioną zupę ogonową do garnka z grochem, pogotować aż smaki przejdą. Doprawić do smaku.

Podawać z chlebem.