Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Zupa fasolowa z porem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Idealna na jesienne dni zupa fasolowa, która bardzo dobrze rozgrzewa. Por zaostrza smak zupy i dodaje jej ciekawego smaku.

Zupa fasolowa z porem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa fasolowa z porem

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa fasolowa z porem
Łopatkę umyć i zalać litrem wody. Dodać kostkę rosołową. Czosnek pokroić w plastry, dodać do wywaru. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dodać moczoną przez całą noc fasolkę. Dodać starte na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Przyprawić. Gotować pod przykryciem do miękkości. Kiedy wszystko będzie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec dodać pokrojonego w półkrążki pora. Natkę pietruszki posiekać. Dodać do zupy. Wymieszać i chwilę razem pogotować. Doprawić do smaku. Podawać na gorąco.
Zupa fasolowa z porem
Mięso zalać wodą dodać kostkę rosołową ziele angielskie i liść laurowy.
Zupa fasolowa z porem
Dodać wymoczoną przez noc fasolę i gotować do miękkości.
Zupa fasolowa z porem
Dodać starte na grubych oczach warzywa i pokrojone ziemniaki.
Zupa fasolowa z porem
Dodać pora pokrojonego w półkrążki i doprawić.

Tagi:

fasola