Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Zupa grzybowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zupa grzybowa ma pachnieć grzybami i lasem.

Zupa grzybowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa grzybowa

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa
Grzyby dokładnie obieramy kroimy i płuczemy. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy gałązkę świeżego lubczyku i gotujemy. Gdy ziemniaki będą w połowie miękkie dodajemy sól i pieprz oraz grzyby. Te wyłapujemy łyżką cedzakową, a dolewając wywar zlewamy ostrożnie ale nie do końca. Grzyby mają bardzo dużo piachu i mimo starań nie jesteśmy w stanie ich dokładnie wypłukać. Dopiero podczas gotowania wydostaje się on i osiada na dnie naczynia. Zupkę doprawiamy ostatecznie, zabielamy śmietaną, jeśli ktoś lubi odrobina natki i smacznego.
Zupa grzybowa
Może nie mają wielu wartości, ale za to mają smak i armat.
Zupa grzybowa
Grzyby gotujemy osobno, aby nam później nie zgrzytało między zębami.
Zupa grzybowa
Ziemniaki, grzyby i świeży lubczyk...cudny tercet.