darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Zupa grzybowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zupę grzybową przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupa grzybowa

Składniki:

Zupa grzybowa

 

  • 1/2 kg grzybów
  • 20 dkg warzyw mieszanych
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany
  • 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa
Obraną cebulę opłukać, pokrajać w kostkę, posolić i lekko pod-dusić z dodatkiem masła. Grzyby przebrać, oczyścić, umyć dokładnie, doskonale osaczyć, drobniutko poszatkować, dodać do duszącej się cebuli, wymieszać, osolić, oprószyć pieprzem. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć, obrać, pokrajać, wrzucić do wrzącej osolonej wody. Ugotować do miękkości, przestudzić, zmiksować, dodać uduszone grzyby, wymieszać. Zagotować. Odstawić, wzbogacić dodatkiem śmietany i posiekanej zielonej pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z dodatkiem makaronu spaghetti, drobnych klusek krajanych, łazanek lub ryżu.