Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, gotować w bulionie do miękkości. Odcisnąć, przecisnąć przez praskę, dodać do bulionu. Grzyby starannie opłukać, zalać niewielka ilością ziemnej wody, odstawić na 1-2 godz. , a potem ugotować je do miękkości. Wywar z grzybów dodać do bulionu. Grzyby pokroić w paski, pory oczyścić, dokładnie umyć i pokroić w krążki. Cebulę obrać i posiekać. Masło roztopić w garnku, dodać cebulę i krążki z pora, zeszklić, dodać grzyby. Całość krótko podsmażyć. Następnie wlać bulion, zagotować. Zupę doprawić solą i pieprzem, wlać śmietanę, stale mieszając zagotować, posypać majerankiem. Podawać z lanymi kluskami, łazankami, grzankami lub bułką.