optymistka

optymistka

Kucharz
[Przepisów: 5]

Zupa Grzybowa Mojej Mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zupa Grzybowa według upodobań

Zupa Grzybowa Mojej Mamy

Składniki:

Zupa Grzybowa Mojej Mamy

 

  • ok 2- 3 garści mrożonych(lub świeżych gotowanych) grzybów
  • duży garnek wody
  • kość na której ugotujesz bulion
  • 2 nie duże marchewki
  • pół selera
  • 1 pietruszka
  • ok 35-40dag ziemniaków
  • natka pietruszki
  • ziarenko smaku(może być inna przyprawa np. vegeta)
  • 15dag mąki
  • śmietana słodka ok.10dag
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa Grzybowa Mojej Mamy
Garnek wody wstawić na kuchenkę i zagotować wodę. Oczekując na zagotowanie się wody obrać ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler oraz pokroić według własnych upodobań. Mrożone, wcześniej ugotowane, grzyby zalać gotowaną wodą. Poczekać aż woda się zagotuje wrzucić do niej mięso bądź kość przygotowane do bulionu, poczekać i zebrać pojawioną się burzynę (tzw. "brud"). Wrzucić wszystkie warzywa do garnka wraz z wcześniej przygotowanymi grzybami(mrożonymi bądź świeżymi), wsypać ok. 2 łyżeczki Ziarenka Smaku. Zebrać burzynę po przyprawie jeżeli się pojawiła. Gdy już marchew i grzyby będą wystarczająco miękkie zrobić "zaklepkę" z mąki i wody, tzn. 15dag mąki dobrze wymieszać z niedużą ilością zimnej wody tak by była w postaci lejącej się i bez grudek. wlewać przygotowaną "zaklepkę" do zupy najlepiej przez sitko by, ewentualne grudki się nie przedostały, cały czas mieszając. wlać trochę śmietany i przyprawić do smaku przygotowanymi przyprawami. Na koniec Natkę pietruszki posiekać i wrzucić do zupy. Smacznego! :) P.S. Ilość grzybów w zupie zależy od danej kucharki,można wrzucić więcej lub mniej. Ja wole mniej :)