cherrycola

cherrycola

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Zupa grzybowa wg cherrycola

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smakowita zupa ze świeżych grzybów

Zupa grzybowa wg cherrycola

Składniki:

Zupa grzybowa wg cherrycola

 

  • obgotowane grzyby (na 4l garnek w jakim gotuje zupę używam ok 1/3 garnka grzybów)
  • cebula
  • szyjka z indyka, albo 1-2 porcje rosołowe,
  • 200 ml śmietany,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 pietruszka
  • sól/pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa wg cherrycola
Używamy grzybów, pokrojonych w mniejsze części. W zimie można użyć mrożonych, które były wcześniej obgotowane. Pierwszym etapem będzie przygotowanie wywaru z: - porcji rosołowych albo szyjki indyczej, - 2 marchewek - 1 pietruszki - 1 cebuli - soli i pieprzu ------> całość gotujemy ok 1 godziny. Oczywiście możemy to zastąpić bulionem z kostki, ale smak nie będzie taki sam. Do tak przygotowanego bulionu dodajemy bohatera naszego dania: grzyby osbmażone razem z pokrojona w kostkę, podsmażoną na maśle cebulką. Po ok 10 minutach wrzucamy do zupy. Całość musi sie pogotować przez ok 20 minut. Następnie dodajemy smietanę, rozrobiona z chochelką ciepłej zupy, aby sie nie zważyła. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez kolejne 10 minut. Smacznego!