kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Zupa grzybowa z kaszą i białym winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa grzybowa jest bardzo aromatyczna, lekko słodkawa dzięki cebuli, z delikatnym smakiem białego wina. Dodatek kaszy nie tylko sprawia że jest bardziej treściwa i pożywna ale też ciekawie odmienia tradycyjną zupę.

Zupa grzybowa  z kaszą i białym winem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa grzybowa z kaszą i białym winem

 

  • bulion:
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • biała cebula
  • sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
  • świeży lubczyk

 

  • lub 1,5 l gotowego bulionu warzywnego/drobiowego

 

  • 50dag leśnych grzybów (maślaki, kozaki, borowiki, podgrzybki, kurki etc)
  • 100g kaszy (u mnie jaglana ale może być również jęczmienna)
  • 100ml białego, wytrawnego wina
  • 2 średnie białe cebule
  • łyżka masła klarowanego
  • sól, czarny pieprz, tymianek

 

  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z kaszą i białym winem
Bulion: Podudzia z kurczaka myjemy. Zalewamy woda i gotujemy na małym ogniu. Odszumowujemy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i opalamy palnikiem. Warzywa dodajemy do kurczaka razem z zielem angielskim, liściem laurowym, ziarnami pieprzu, sola i kilkoma gałązkami świeżego lubczyku. Gotujemy na małym ogniu przez około 50 minut aż mięso samo zacznie odchłodzić od kości. W osobnym garnku na łyżce masła klarowanego przesmażamy grzyby z poszatkowaną w piórka cebulą. Podlewamy 1,5 l bulionu. Kaszę przelewamy wrzątkiem na sitku aby pozbyć się goryczy. Dokładamy do gotującej się zupy. Gotujemy aż kasza będzie miękka. Na ostatnie 10 minut dolewamy wino. Serwujemy udekorowana natką pietruszki.
Zupa grzybowa  z kaszą i białym winem
Z warzyw i podudzi kurczaka gotujemy na wolnym ogniu bulion.
Zupa grzybowa  z kaszą i białym winem
W osobnym garnku na łyżce masła klarowanego przesmażamy grzyby z poszatkowaną w piórka cebulą. Podlewamy 1,5 l bulionu.
Zupa grzybowa  z kaszą i białym winem
Kaszę przelewamy wrzątkiem na sitku aby pozbyć się goryczy. Dokładamy do gotującej się zupy.
Zupa grzybowa  z kaszą i białym winem
Gotujemy aż kasza będzie miękka. Na ostatnie 10 minut dolewamy wino. Serwujemy udekorowana natką pietruszki.