pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Zupa grzybowa na wywarze z gęsi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

zupa grzybowa gotowana na wywarze z porcji rosołowej gęsi

Zupa grzybowa na wywarze z gęsi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa grzybowa na wywarze z gęsi

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa na wywarze z gęsi
Grzyby moczymy w wodzie. Do garnka wkładamy porcję rosołową z gęsi (skóry się pozbywamy, bo zupka będzie zbyt tłusta). Zalewamy zimną wodą. Stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy z dodatkiem soli około 2 godzin. Następnie dodajemy do zupy warzywa – 1 marchewkę oraz seler. Gotujemy do miękkości warzyw. W międzyczasie wyławiamy mięso oraz miękkie warzywa. Do zupy dodajemy pokrojone grzybki, ziemniaki i marchewkę, która wcześniej odłożyliśmy. Dodajemy przyprawy ziołowe. Wlewamy też wodę po grzybkach. Cebulę kroimy i rumienimy na maśle. Usmażoną również dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie zupa jest gotowa. Podajemy zabieloną śmietaną.
Zupa grzybowa na wywarze z gęsi
Grzyby suszone moczymy w wodzie, aby były miękkie
Zupa grzybowa na wywarze z gęsi
Porcję rosołową z gęsi zalewamy wodą i gotujemy
Zupa grzybowa na wywarze z gęsi
Dodajemy również marchewkę oraz selera
Zupa grzybowa na wywarze z gęsi
Pod koniec dodajemy pokrojone grzybki ziemniaki oraz marchewkę