jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Zupa grzybowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nawet jeśli masz niewiele leśnych grzybów możesz ugotować pyszną jesienną zupę grzybową, pachnąca lasem i jesienią.

Zupa grzybowa z makaronem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa grzybowa z makaronem

 

  • 200 g makaronu
  • grzyby leśne (250-500 g)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • 1 i 1/2 litra dobrego bulionu
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 2 łyżki wiejskiej śmietanki
  • 1 łyżka suszonego lubczyku

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z makaronem
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Obieramy cebulę i czyścimy grzyby. Szatkujemy drobno cebulę i szklimy ją na 1 łyżce masła. Grzyby kroimy w plasterki - dodajemy je do cebulki, lekko solimy i pieprzymy. Dusimy grzyby do miękkości. Zalewamy grzyby gorącym bulionem. Dodajemy lubczyk. Z 1 łyżki masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy ją do zupy. Zagotowujemy ją po czym zaprawiamy wiejską śmietanką. Doprawiamy zupę solą i pieprzem świeżo zmielonym. Podajemy gorącą zupę z dodatkiem makaronu. 
Zupa grzybowa z makaronem
Czyścimy grzyby lesne po czym kroimy w plasterki
Zupa grzybowa z makaronem
Z 1 łyżki masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy ją do zupy. Zagotowujemy ją po czym zaprawiamy wiejską śmietanką.