misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Zupa grzybowa z makaronem ryżowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna aromatyczna zupa grzybowa w sam raz na sezon grzybowy.

Zupa grzybowa z makaronem ryżowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa grzybowa z makaronem ryżowym

 

  • 400 g świeżych podgrzybków ( mogą być mrożone)
  • 1 średnia cebula
  • 1 duża marchewka
  • 50 g masła
  • rosół drobiowy ( około 1,5 l )
  • liść laurowy
  • 2-3 angielskie ziela
  • makaron ryżowy ( ilość zależy od tego dla ilu osób robimy zupę oraz ile tego makaronu lubimy w zupie ja dałam około 150 g )

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z makaronem ryżowym
Cebulę kroimy w średniej wielkości kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Grzyby czyścimy i drobno kroimy.W garnku rozpuszczamy masło, na które wrzucamy pokrojoną cebulę i szklimy ją. Do przesmażonej cebuli wrzucamy pokrojone grzyby i całość mieszamy, aż grzyby stracą na objętości. Następnie do garnka wrzucamy startą na tarce marchewkę mieszamy i całość zalewamy rosołem i gotujemy. Pod koniec gotowania do garnka wrzucamy makaron.Podajemy gdy makaron będzie ugotowany tak jak lubimy.
Zupa grzybowa z makaronem ryżowym
Cebulę oraz oczyszczone grzyby drobno kroimy
Zupa grzybowa z makaronem ryżowym
Cebulę przesmażamy na maśle i dodajemy do niej grzyby które również przesmażamy
Zupa grzybowa z makaronem ryżowym
Do przesmażonych grzybów i cebuli dodajemy startą na tarce marchewkę
Zupa grzybowa z makaronem ryżowym
Całość zalewamy rosołem a pod koniec gotowania dodajemy makaron