slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Zupa grzybowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczną zupę grzybową z makaronem. Polecam na uroczysty obiad. Zupa jest bardzo prosta do przygotowania.

Zupa grzybowa z makaronem

Składniki:

Zupa grzybowa z makaronem

 

  • 400 g makaronu
  • 1 kg pieczarek
  • 20 g suszonych borowików
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1,5 l bulionu
  • 1 szkl śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z makaronem
Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą (1 szkl) i odstawiamy. Oczyszczamy pieczarki i kroimy je w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go wg instrukcji na opakowaniu.

W dużym garnku przesmażamy na oleju cebulę, dodajemy pieczarki i namoczone pokrojone grzyby.

Smażymy, aż puszczą sok, a wtedy wlewamy bulion i wodę od moczenia grzybów i zagotowujemy ( gotujemy przez 10 minut).

Śmietankę hartujemy dodając do niej pół szklanki gorącego bulionu, potem wlewamy ją do zupy.

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ugotowany makaron przecedzamy i wkładamy na talerze.

Wlewamy gorącą zupę. Smacznego.