justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Zupa grzybowa z mlekiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zupę grzybową z mlekiem zwykle podaje się z kluskami, np. z zacierką.

Zupa grzybowa z mlekiem

Składniki:

Zupa grzybowa z mlekiem

 

  • 2 porcje
  • 15 dag grzybów
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 mała łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 dl mleka
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa z mlekiem
Pokrojone w plasterki grzyby gotujemy prawie do miękkości . Dusimy na oleju drobno posiekaną cebulę, dodajemy mąkę, po czym wsypujemy posiekaną zieloną pietruszkę oraz pieprz i paprykę, mieszamy, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i zalewamy tym grzyby. Solimy (ewentualnie dodajemy kluski, wlewamy mleko i razem zagotowujemy.