Sposób przygotowania:
Pyszna zupa grzybowa
Umyć grzyby, oderwać nóżki i pokroić kapelusze oraz nóżki (uważać, żeby nie były "podziurawione" w środku-oznacza to, że są robaczywe). Do posolonej wody (ok 3 litry wody, mała płaska łyżeczka soli) wrzucić pokrojone grzyby, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, obraną cebulę (można ją pokroić na ćwiartki). Zagotować i gotować przez 20 minut na małym ogniu. Następnie umyć i obrać marchewki, pietruszki, selera, umyć także kawałek pora i wrzucić wszystko do zupy (marchewki i pietruszki można pokroić na ćwiartki, ale nie do końca, żeby potem łatwo było wyjąć). Umyć zieloną pietruszkę i koperek, wrzucić do zupy nieposzatkowane (zostawić sobie trochę jednego i drugiego aby potem dodać bezpośrednio na talerz). Następnie dodać 1 kostkę rosołową. Gotować tak długo aż jarzyny będą miękkie (kilkanaście minut). Następnie wybrać z zupy widelcem włoszczyznę. Zrobić zasmażkę: w rondelku roztopić masło, dodawać mąkę cały czas mieszając. Tyle mąki, żeby masło ją "zabrało". Dodać do tego trochę zimnej wody, mieszać, zagotować. Dodać do zupy, zagotować. Grzybową podawać z łazankami, do talerza dodać trochę śmietany aby zabielić zupę. Wsypać do talerza poszatkowaną zieloną pietruszkę i koperek. Smacznego! Zamiast wyrzucać ugotowaną marchewkę, pietruszki, cebulę i selera, można je zagnieść w durszlaku i dodać do zasmażki a następnie do zupy.
elzbieta8960