Sposób przygotowania:
Zupa grzybowo-jarzynowa
W garnku rozgrzać olej i masło, zeszklić na tym pokrojoną w kostkę cebulę. Grzyby oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, dodać do cebuli. Smażyć razem, aż prawie cały płyn z grzybów odparuje. Do grzybów z cebulą wlać bulion i zagotować. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Marchewkę, pietruszkę, seler i por dodać do zupy, gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kalafior podzielić na małe różyczki. Ziemniaki i kalafior dodać do zupy, dodać też trochę pieprzu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Śmietanę rozmieszać z mąką i pół szklanki zimnej wody, zagęścić tym zupę. Zupę doprawić do smaku solą lub przyprawą uniwersalną.