Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa grzybowo-jarzynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna zupa z koźlaków z dodatkiem dużej ilości warzyw, zabielana śmietaną.

Zupa grzybowo-jarzynowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa grzybowo-jarzynowa

 

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • ok. 60 dkg koźlaków
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • ok. 50 g selera
  • 15 cm kawałek pora
  • 1/3 małego kalafiora
  • ok. 6-7 średnich ziemniaków
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowo-jarzynowa
W garnku rozgrzać olej i masło, zeszklić na tym pokrojoną w kostkę cebulę. Grzyby oczyścić, umyć, dowolnie pokroić, dodać do cebuli. Smażyć razem, aż prawie cały płyn z grzybów odparuje. Do grzybów z cebulą wlać bulion i zagotować. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić, drobno pokroić. Marchewkę, pietruszkę, seler i por dodać do zupy, gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kalafior podzielić na małe różyczki. Ziemniaki i kalafior dodać do zupy, dodać też trochę pieprzu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Śmietanę rozmieszać z mąką i pół szklanki zimnej wody, zagęścić tym zupę. Zupę doprawić do smaku solą lub przyprawą uniwersalną.
Zupa grzybowo-jarzynowa
Pokrojona w kostkę cebula szklona na rozgrzanym maśle z olejem.
Zupa grzybowo-jarzynowa
Pokrojone grzyby leśne dodane do zeszklonej cebuli i usmażone.
Zupa grzybowo-jarzynowa
Oczyszczone i pokrojone warzywa dodane do zupy.
Zupa grzybowo-jarzynowa
Obrane i pokrojone ziemniaki z podzielonym na małe różyczki kalafiorem.