Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Zupa gulaszowa z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

bardzo pożywna i smaczna zupa na obiad

Zupa gulaszowa z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa gulaszowa z warzywami

 

  • 50 dag szynki wieprzowej
  • 70 dag ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 300 gram cukini
  • 2 cebule
  • 1 zielona papryka
  • koncentrat pomidorowy
  • kwaśna, gęsta śmietana
  • olej do smażenia
  • przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Zupa gulaszowa z warzywami
Mięso kroimy w grubszą kostkę, przesmażamy chwilę na rozgrzanym oleju, następnie zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz sól i gotujemy. Kiedy mięso zaczyna być miękkie dodaje obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w półplasterki marchewkę. Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli i pieprzu, kiedy się nieco zeszkli dodajemy pokrojoną w cienkie 2-3 centymetrowe paski papryke i przesmażamy dalej. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię (obraną i wydrążoną). Warzywa smażymy tak długo aż będą miękkie, następnie przekładamy je do garnka z ugotowanym mięsem i pozostałymi warzywami. Dodajemy do smaku szczypte sproszkowanego chili, 1 łyżeczkę suszonych pomidorów z bazylią, sól i pieprz wedle potrzeby oraz 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość jeszcze chwilę razem gotujemy. Gorącą zupę gulaszową rozlewamy na talerze, na środku kładziemy łyżkę kwaśnej śmietany i dekorujemy świeżą bazylią.
Zupa gulaszowa z warzywami
Etap 1 przygotowujemy wszystkie skladniki.
Zupa gulaszowa z warzywami
Etap 2 cebule przesmazamy razem z papryka
Zupa gulaszowa z warzywami
Etap 3 nastepnie dodajemy cukienie (ja mialam mrozona)
Zupa gulaszowa z warzywami
Etap 4 warzywa przesmazamy do miekkosci.