Sposób przygotowania:
Zupa gyrosowa z czerwoną papryką
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą gyros. Najlepiej będzie, gdy odstawimy na noc do lodówki żeby przeszło smakiem. Smażymy na odrobinie oliwy. Następnie smażymy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Zupy cebulowe mieszamy z wodą i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy usmażonego kurczaka, paprykę i cebulę. Fasolę czerwoną przepłukujemy zimną wodą i dodajemy do zupy. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Kociołek cygański mieszamy z 400 ml wody. Gotujemy. Gdy zgęstnieje, dodajemy do zupy. Mieszamy i gotujemy około 15 minut. Dodajemy śmietanę, jednocześnie mieszając żeby się nie zważyła. Zagotowujemy i gotowe. Podajemy z grzankami lub tostami.