karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Zupa gyrosowa z czerwoną papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupa gyros, którą pierwszy raz jadłam w Niemczech charakteryzuje się wspaniałym smakiem i sytością. Gwarantuję, że jak raz ją zrobisz i posmakujesz, zupa ta zagości w Twoim domowym menu.

Zupa gyrosowa z czerwoną papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa gyrosowa z czerwoną papryką

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie przyprawy gyros
  • 2 zupy cebulowe
  • 1 duża cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 opakowanie kociołka cygańskiego Kamis
  • 1 butelka sosu chili
  • 500ml śmietany 18%
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • 1,4l wody

 

Sposób przygotowania:

Zupa gyrosowa z czerwoną papryką
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą gyros. Najlepiej będzie, gdy odstawimy na noc do lodówki żeby przeszło smakiem. Smażymy na odrobinie oliwy. Następnie smażymy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Zupy cebulowe mieszamy z wodą i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy usmażonego kurczaka, paprykę i cebulę. Fasolę czerwoną przepłukujemy zimną wodą i dodajemy do zupy. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Kociołek cygański mieszamy z 400 ml wody. Gotujemy. Gdy zgęstnieje, dodajemy do zupy. Mieszamy i gotujemy około 15 minut. Dodajemy śmietanę, jednocześnie mieszając żeby się nie zważyła. Zagotowujemy i gotowe. Podajemy z grzankami lub tostami. 
Zupa gyrosowa z czerwoną papryką
Przyprawiamy kawałki kurczaka.
Zupa gyrosowa z czerwoną papryką
Smażymy czerwoną paprykę z cebulą.
Zupa gyrosowa z czerwoną papryką
Usmażone warzywa dodajemy do zupy cebulowej.
Zupa gyrosowa z czerwoną papryką
Całość gotujemy ok. 15 minut.