marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Zupa jajeczna po włosku Zuppa pavese

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia zupy jajecznej

Zupa jajeczna po włosku Zuppa pavese

Składniki:

Zupa jajeczna po włosku Zuppa pavese

 

  • 1 l rosołu (z jakiegokolwiek mięsa, a nawet z kostki)
  • 8 jajek
  • 50 dkg warzyw: marchwi, pietruszki, kalarepy, selera, fasolki, brukselki, zielonego groszku, szparagów
  • 4 kromki czerstwego ciemnego chleba
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • 5 dag tartego żółtego sera typu parmezan

Sposób przygotowania:

Zupa jajeczna po włosku Zuppa pavese
Warzywa obrać, umyć, pokroić i ugotować w rosole, aż powstanie gęsta konsystencja. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na maśle 8 jajek sadzonych, na każdej kromce chleba położyć po dwa i popieprzyć je świeżo zmielonym pieprzem. Zupę nalać do ogrzanych głębokich talerzy,na górną część zupy umieścić po kromce chleba z jajkami. Dodatkiem do zupy może być starty ser. Jest to bardzo syta potrawa, może wystarczyć nawet za cały obiad. Dawniej była to bardzo prosta zupa (warzywa były gotowane w osolonej wodzie),dziś jest to jedna z najsłynniejszych zup kuchni włoskiej. Zapraszam do przyrządzenia. Warto. Smacznego