Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1132]

Zupa - krem z grzybów leśnych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i esencjonalny krem z grzybów leśnych to zupa, którą jada się od święta. Zupa nie potrzebuje już żadnych dodatków.

Zupa - krem z grzybów leśnych

Składniki:

Zupa - krem z grzybów leśnych

 

Sposób przygotowania:

Zupa - krem z grzybów leśnych

ETAP 1:

Zupa - krem z grzybów leśnych
Na rozgrzanym maśle smażymy warzywa i grzyby

Grzyby przebieramy, dokładnie oczyszczamy i myjemy, kroimy na kawałki.

Warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Obrane ząbki czosnku kroimy w plasterki.

W garnku rozgrzewamy masło. Szklimy na nim cebulę, a następnie dodajemy grzyby, marchewkę, czosnek oraz ziemniaki. Smażymy, mieszając, przez ok. 10 minut.

ETAP 2:

Zupa - krem z grzybów leśnych
Dodajemy przyprawy - sól, pieprz, tymianek i paprykę mieloną

Dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę mieloną i tymianek. Mieszamy.

ETAP 3:

Zupa - krem z grzybów leśnych
Dodajemy wodę i gotujemy zupę pod przykryciem

Wlewamy wodę, zagotowujemy. Następnie przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 40 minut.

ETAP 4:

Zupa - krem z grzybów leśnych
Dodajemy śmietanę. Zupę blendujemy na krem.

Zdejmujemy pokrywkę. Do zupy dodajemy śmietanę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut.
Następnie zupę blendujemy na jednolity krem i doprawiamy do smaku.