Sposób przygotowania:
Zupa - krem z grzybów leśnychETAP 1:
Grzyby przebieramy, dokładnie oczyszczamy i myjemy, kroimy na kawałki.
Warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki. Cebule kroimy w kostkę. Obrane ząbki czosnku kroimy w plasterki.
W garnku rozgrzewamy masło. Szklimy na nim cebulę, a następnie dodajemy grzyby, marchewkę, czosnek oraz ziemniaki. Smażymy, mieszając, przez ok. 10 minut.
ETAP 2:
Dodajemy sól, pieprz, ostrą paprykę mieloną i tymianek. Mieszamy.
ETAP 3:
Wlewamy wodę, zagotowujemy. Następnie przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 40 minut.
ETAP 4:
Zdejmujemy pokrywkę. Do zupy dodajemy śmietanę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut.
Następnie zupę blendujemy na jednolity krem i doprawiamy do smaku.