Sposób przygotowania:
Zupa jarzynowa na przednówku
Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki obrać, umyć pod bieżącą wodą i pokroić. Ziemniaki i marchewkę w grubszą kostkę, selera i pietruszkę drobniej. Por oczyścić. Odciąć koniec, przekroić wzdłuż na 4 i w poprzek w paseczki. Warzywa zalać wodą w garnku, zagotować, lekko posolić i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dodać 3 łyżki kaszy kukurydzianej. Wsypywać kaszę cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. Gotować kolejne 10 minut, co chwilę mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Koperek i natkę opłukać, osuszyć, posiekać. ¾ koperku wrzucić do gotowej zupy. Zamieszać. Zupę rozlać do talerzy, posypać odłożonym koperkiem i pietruszką, wlać po łyżce śmietany.