Sposób przygotowania:
Zupa jarzynowa z duszonym selerem
Do garnka wlewamy wodę (ok. 3 litry). Por rozkrawamy wzdłuż, myjemy, kroimy na półkrążki, wrzucamy do wody, solimy lekko, gotujemy. Marchew i seler myjemy, obieramy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do gotującego się pora. Seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie szklimy ją, dodajemy starty seler i dusimy go z cebulą dodając od czasu do czasu wody. Po ok. 15 minutach dodajemy seler i cebulę do gotujących się marchwi i pora. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 20 minut. Po tym czasie dodajemy starty, obrany wcześniej ze skórki pomidor lub łyżkę przecieru pomidorowego. Zupę doprawiamy do smaku solą na koniec. Podajemy z gotowanym ryżem, lecz nie jest to konieczne ponieważ gęstości i treści zupie nadają warzywa. Gotowe porcje dekorujemy kiełkami koniczyny.