ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Zupa jarzynowa z duszonym selerem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wegańska zupa, bardzo pożywna i zdrowa.

Zupa jarzynowa z duszonym selerem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa jarzynowa z duszonym selerem

 

  • 2 marchewki
  • 1 seler lub pół dużego
  • 1 por
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • kiełki koniczyny
  • ryż
  • 1 duży pomidor lub przecier pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z duszonym selerem
Do garnka wlewamy wodę (ok. 3 litry). Por rozkrawamy wzdłuż, myjemy, kroimy na półkrążki, wrzucamy do wody, solimy lekko, gotujemy. Marchew i seler myjemy, obieramy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do gotującego się pora. Seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie szklimy ją, dodajemy starty seler i dusimy go z cebulą dodając od czasu do czasu wody. Po ok. 15 minutach dodajemy seler i cebulę do gotujących się marchwi i pora. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 20 minut. Po tym czasie dodajemy starty, obrany wcześniej ze skórki pomidor lub łyżkę przecieru pomidorowego. Zupę doprawiamy do smaku solą na koniec. Podajemy z gotowanym ryżem, lecz nie jest to konieczne ponieważ gęstości i treści zupie nadają warzywa. Gotowe porcje dekorujemy kiełkami koniczyny.
Zupa jarzynowa z duszonym selerem
Warzywa myjemy przed obieraniem, jest to ważne ze względów higienicznych.
Zupa jarzynowa z duszonym selerem
Por i marchew gotujemy na niewielkim ogniu w lekko osolonej wodzie.
Zupa jarzynowa z duszonym selerem
Seler dusimy z cebulą, nada to naszej zupie oryginalnego smaku.

Tagi:

ryż seler