Sposób przygotowania:
Zupa jarzynowa z kuskusem
Por przeciąć wzdłuż i poszatkować. Przełożyć na durszlak i sparzyć. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę i wrzucić do zimnej jeszcze wody w garnku (ok. 2 l). Marchewki również obrać, część pokroić w plasterki a część w mniejsze kostki. Brokuła umyć i połamać na różyczki. Ziemniaki obrać, pokroić w większe kostki. Ceule i marchewki wrzucić do zimnej wody, doprowadzić do lekkiego wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować ok. 15 min. Następnie dodać ziemniaki i por, a po ok. 7 minutach brokuły. Gotować jeszcze niecałe 10 min. Można zagęścić maką. Doprawić luczykiem, Vegetą i pieprzem (lub przyprawami wg uznania). Następnie zdjąć z ognia. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek i łyżeczkę masła. Wymieszać i przykryć na 5 minut. Smacznego :)
misia53
karita
oglądałam program o tym, jak robi się kuskus i było tam powiedziane, że to nie kasza, tylko tak naprawdę kluski i tym się teraz kieruje. Nazywamy to pewnie kaszą, bo tak wygląda i pewnie lepiej brzmi.
karita
karita
Pyza
W Maroko robi się kuskus, teraz już pewnie rzadko, ręcznie.
"Obłuskane i rozdrobnione ziarna pszenicy, czyli jądra, spryskują słonawą wodą i obtaczają w mące pszennej, każde z osobna, formując w palcach drobne kuleczki. Uważają przy tym, żeby ziarna się nie posklejały i miały jednakową wielkość. Sporządzony „grysik" suszą na słońcu."
misia53
karita
misia53