anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Zupa jarzynowa z młodą kapustą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa jarzynowa z młodych warzyw, w sam raz na ciepłe niemal letnie dni. Doprawiona do smaku domowym przecierem pomidorowym.

Zupa jarzynowa z młodą kapustą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zupa jarzynowa z młodą kapustą

 

  • młoda kapusta - ½ szt.
  • młoda marchewka - 3 szt.
  • pietruszka - ½ szt.
  • mały seler - ¼ szt.
  • por - ½ szt.
  • młode ziemniaki - 4 szt.
  • przecier pomidorowy – 1 szk.
  • koperek - 1 pęczek
  • oliwa - 2 łyżki
  • rosół drobiowy - ¾ l
  • śmietana do zupy 18% - ¾ szk.
  • sól morska – do smaku
  • pieprz świeżo mielony - do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z młodą kapustą
Wszystkie warzywa myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję umyty i pokrojony por, mieszam i przez chwilę smażę. Następnie dodaję pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę i przez moment duszę pod przykryciem. Doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy warzywa lekko zmiękną dodaję grubo poszatkowaną kapustę i dolewam rosół drobiowy. Zagotowuję, a następnie zmniejszam ogień i gotuję, aż warzywa zmiękną, ale się nie rozgotują. Dodaję przecier pomidorowy i całość mieszam, jeśli jest taka potrzeba to doprawiam do smaku. Śmietanę mieszam z kilkoma łyżkami gorącej zupy, dokładnie mieszam i wlewam do garnka z zupą. Jeszcze raz mieszam i doprowadzam do wrzenia. Zdejmuję z ognia i dodaję posiekany koperek. *Dodałam domowy przecier pomidorowy taki jak ten: https://gotujmy.pl/przecier-pomidorowy-do-sloikow,przepisy-pomidory-przepis,114142.html
Zupa jarzynowa z młodą kapustą
Wszystkie warzywa myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki.
Zupa jarzynowa z młodą kapustą
Zupa jarzynowa z młodych warzyw z domowym przecierem pomidorowym.

Tagi:

zupa kapusta