Sposób przygotowania:
Zupa jarzynowa z młodą kapustą
Wszystkie warzywa myję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję umyty i pokrojony por, mieszam i przez chwilę smażę. Następnie dodaję pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę i przez moment duszę pod przykryciem. Doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy warzywa lekko zmiękną dodaję grubo poszatkowaną kapustę i dolewam rosół drobiowy. Zagotowuję, a następnie zmniejszam ogień i gotuję, aż warzywa zmiękną, ale się nie rozgotują. Dodaję przecier pomidorowy i całość mieszam, jeśli jest taka potrzeba to doprawiam do smaku. Śmietanę mieszam z kilkoma łyżkami gorącej zupy, dokładnie mieszam i wlewam do garnka z zupą. Jeszcze raz mieszam i doprowadzam do wrzenia. Zdejmuję z ognia i dodaję posiekany koperek. *Dodałam domowy przecier pomidorowy taki jak ten: https://gotujmy.pl/przecier-pomidorowy-do-sloikow,przepisy-pomidory-przepis,114142.html
edytaha