Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Zupa jarzynowa z papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1714

Do gotującego się bulionu włożyć oczyszczone i wypłukane papryki i zagotować do

Zupa jarzynowa z papryką

Składniki:

Zupa jarzynowa z papryką

 

  • 3 litry bulionu (może być z kostki)
  • 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 2 marchewki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1/4 małego kalafiora
  • kawałek selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 średnie pomidory
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • pół łyżeczki cząbru
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z papryką
Do gotującego się bulionu włożyć oczyszczone i wypłukane papryki i zagotować do miękkości. Wyjąć, zmiksować i przetrzeć przez sitko (dodać pod koniec do zupy). Następnie do gotującego się bulionu dodawać po kolei w odstępach czasu (ze względu na różne czasy gotowania), marchewkę pokrojoną w pół talarki, seler i pietruszkę, dalej ziemniaki pokrojone w kostkę i rozdrobnione różyczki kalafiora. Gotować warzywa do miękkości, na koniec dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz papkę z papryki. Przyprawić do smaku i dodać zioła.

Tagi:

papryka