Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Zupa jarzynowa z zasmazka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

W zimowym sezonie..zawsze rozgrzeje... i nie tylko w zimowym :)

Zupa jarzynowa z zasmazka

Składniki:

Zupa jarzynowa z zasmazka

 

  • Mieso na zupe, ok 500g
  • 3 marchewki
  • 5 ziemniakow
  • 1 por
  • 3 lodygi selera naciowego lub cwiartka korzeniowego
  • 250g brukselki
  • 250g groszku zielonego..mrozonego
  • sol, pieprz
  • ew. wegeta, maggi
  • Lyzka smalcu
  • Zasmazka:

 

  • 2 lyzki maki
  • 2 lyzki masla

 

  • Zielona pietruszka i koper

Sposób przygotowania:

Zupa jarzynowa z zasmazka
Mieso umyc i wlozyc do garnka z zimna woda. Posolic. Zagotowac i gotowac tak do miekkosci, aby latwo odchodzilo od kosci. Jarzyny obrac, umyc.. pokroic w dowolne ksztalty. Brukselki ponacinac z dolu aby sie ronomiernie gotowaly. Groszek moze byc nierozmrozony. W wiekszym garnku rozpuscic smalec i dolozyc jarzyny celem przysmazenia. Zupelnie lekko przysmazamy jarzyny. Zalac litrem goracej wody pogotowac ok 20 minut. Solimy. Ugotowany wywar z miesa przecedzamy przez sitko. Mieso obieramy z kosci lub kroimy na male kawaleczki. Wywar dolewamy do jarzyn. Na malej patelni roztapiamy maslo i dodajemy make. Gdy zasmazka sie zezloci, dolewamy do niej troche zupy i wlewamy do garnka z reszta zupy. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Kosztujemy i ew. doprawiamy do smaku wybrana przyprawa. Koper i pietruszke po umyciu kroimy drobniutko i posypujemy nim gotowa zupe :) Smacznego.